arnitiko

…με την καλή έννοια

 • μέρες αφθονίας

  Νοέμβριος 2008
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Kατηγορίες

 • Αρχείο

 • Δεν χωράς πουθενά

Blogers vs δημοσιογράφων

Posted by arnitiko στο 03/11/2008

Είναι οι blogers δημοσιογράφοι? Μπορούν να τους αντικαταστήσουν? Πλησιάζει η μέρα που τα “παραδοσιακά” μέσα ενημέρωσης θα αντικατασταθούν από τα blogs? Την -κλασική πλέον αλλά όχι ξεπερασμένη- συζήτηση αναζωπύρωσε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες η ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ για τη “Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα”.
Τα σχόλια που διάβασα σε διάφορα blogs ήταν κάθε άλλο από εγκωμιαστικά. Και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ακόμα και τα μικρόφωνα ψυλλιάστηκαν το μέγεθος της μπουρδολογίας που θα εκστομίζονταν στην αίθουσα και σαμποτάρισαν την εκδήλωση.
Άντεξα να παρακολουθήσω μόνο το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, με εισηγητές τους Παναγιωταρέα, Ξυδάκη, Ανδριωτάκη και Δρανδάκη, και μετά έφυγα (εκ των υστέρων διάβασα ότι ακολούθησε σοβαρή συζήτηση).
Οι τρεις πρώτοι εμφανίζονταν ως υπέρμαχοι των παραδοσιακών ΜΜΕ και ο Δρανδάκης είπε οτι πιστεύει πως κάποτε δεν θα υπάρχουν δημοσιογράφοι αλλά μόνο bloger.
Αυτό που με έκανε να φύγω ήταν η επιχειρηματολογία και από τις δύο πλευρές.
Η τριάδα μιλούσε για δημοσιογραφική εγκυρότητα, αξιοπιστία, δεοντολογία και άλλες παρόμοιες αρετές που κατά τη γνώμη τους μόνο οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν κατ’ αποκλειστικότητα (ενώ η μαύρη αλήθεια είναι ότι φωτογράφιζαν ακριβώς τις μεγάλες πληγές της -σύγχρονης ελληνικής- δημοσιογραφίας, δηλαδή την έλλειψη εγκυρότητας, αξιοπιστίας και κανόνων δεοντολογίας).
Η συζήτηση έπιασε πάτο όταν ο Δρανδάκης έθεσε το ερώτημα εάν ένας δημοσιογράφος θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από έναν bloger στην κάλυψη της ίδιας της ημερίδας. Με ένα στόμα οι υπόλοιποι απάντησαν “μα και βέβαια!”. Πέρα από το οτι στην πράξη διαψεύστηκαν την επόμενη μέρα (άρες μάρες κουκουνάρες έγραφαν όσες εφημερίδες ασχολήθηκαν, σε αντίθεση με πολλά blogs που αν και όχι με άριστη κριτική αποτύπωσαν σαφώς καλύτερα όσα είχαν συμβεί), τους διαψεύδει η ίδια η λογική. Δηλαδή, πραγματικά, τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει ένας δημοσιογράφος στην κάλυψη της ημερίδας? Να βγάλει την είδηση – λαβράκι που δεν θα έπαιρνε χαμπάρι κανένας από τους υπόλοιπους? Πόσο πιο αντικειμενικός θα μπορούσε να είναι δηλαδή? Μία απλή ημερίδα ήταν.
Από την πλευρά του ο Δρανδάκης παρουσίασε μία φωτογραφία με το πλήθος που παρακολουθούσε την ομιλία του Ομπάμα το καλοκαίρι στο Βερολίνο. Κι επειδή όλοι κρατούσαν φωτογραφικές μηχανές συμπέρανε πως πολλοί θα ήταν blogers και συνεπώς το γεγονός είχε καταγραφεί και αναμεταδοθεί επαρκώς χωρίς να χρειάζονται δημοσιογράφοι. Το σκεπτικό του συνοψίζονταν στο οτι οι δημοσιογράφοι είναι απλά μεσολαβητές της ενημέρωσης και οτι από τη στιγμή που η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του αποστολέα ενός μηνύματος ή παρατηρητή γεγονότος με τον τελικό αποδέκτη, τότε ο δημοσιογράφος μπορεί να καταργηθεί.
Τα επιχειρήματα ήταν τόσο άστοχα και από τις δύο πλευρές που μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν το ίδιο τους το αντικείμενο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (δυστυχώς αυτούς έχουμε).

Περίμενα λοιπόν
έστω από κάποιον να ακούσω ότι θεωρητικά τα blogs θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, με την προϋπόθεση όμως οτι θα υιοθετούσαν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Ο πολίτης – δημοσιογράφος, μπορεί να μην είναι επαγγελματίας του είδους αλλά δεν παύει να είναι δημοσιογράφος. Και σαφώς υπάρχουν blogers καλύτεροι από πολλούς δημοσιογράφους.
Υστερεί όμως o bloger έναντι των παραδοσιακών ΜΜΕ διότι είναι μόνος του. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ διαθέτουν δημοσιογραφική ομάδα και οργάνωση, που τους επιτρέπει να έχουν καθημερινά σφαιρική εικόνα της ειδησεογραφίας, να την ιεραρχούν και τελικά να τη μεταδίδουν με τρόπο και στην έκταση που θα καλύπτουν τις ανάγκες ενημέρωσης των πολιτών.
Το παράδειγμα για την κάλυψη της ημερίδας ήταν ενδεικτικό. Ναι, ο bloger θα την κάλυπτε επαρκώς αλλά δεν μπορούσε ταυτόχρονα να μάθει για τις καταλήψεις στα σχολεία που γίνονταν την ίδια μέρα, για την γενική απεργία που ετοιμάζονταν την επόμενη, για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου που βρίσκονταν στο απόγειό του κλπ. Ακόμα και να μάθαινε δεν προλάβαινε να γράψει.
Η απάντηση του bloger δεν μπορεί να είναι “ψάξε σε άλλα blogs να μάθεις για τα υπόλοιπα θέματα”. Η σφαιρική κάλυψη της ειδησεογραφίας και επικαιρότητας δεν μπορεί να είναι θέμα τύχης (“όλο και κάποιος θα έχει γράψει κάτι”) αλλά απαιτεί οργάνωση. Από την πηγή της ενημέρωσης μου απαιτώ να είναι παρούσα στα σημαντικά γεγονότα, δεν αρκούμαι στο να ελπίζω οτι κάποιος θα βρεθεί να με πληροφορήσει γι’ αυτά που με ενδιαφέρουν και καθορίζουν τη ζωή μου.
Συνεπώς οι blogers θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ εάν οργανώνονταν μεταξύ τους και παρουσίαζαν τη δουλειά ως σύνολο με τις απαραίτητες περικοπές (δεν έχω χρόνο να διαβάσω το μανιφέστο κάθε οικολογικής ομάδας για παράδειγμα, θέλω όμως να μάθω από ένα περιεκτικό κείμενο τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μου).
Θεωρώ οτι μία οργανωμένη ομάδα (κολεκτίβα ίσως;) πολιτών – δημοσιογράφων (blogers) θα ήταν δυνατό να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσής μου, θεωρητικά τουλάχιστο. Αλλά για να γίνει αυτό δεν αρκούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι και πάλι πολύ πιο καθοριστικός.
Ακόμη όμως κι αν γεννιόταν η ομάδα των blogers θα υπήρχε χώρος για έναν επιχειρηματία να στήσει το δικό του κερδοφόρο μέσο ενημέρωσης, με επαγγελματίες δημοσιογράφους (απλά υπαλλήλους του δηλαδή) και να κονομάει. Ο πλουραλισμό στην ενημέρωση βλέπεις θα είναι και πάλι αναγκαίος.

ΥΓ1: Σαφώς και θα προτιμούσα μια κολεκτίβα ανεξάρτητων δημοσιογράφων για την ενημέρωσή μου.

ΥΓ2: Κάτι πολύ σημαντικό που είπε ο Ανδριωτάκης (τον οποίο κατακεραύνωσαν οι blogers) ήταν οτι το ίντερνετ (και η δημόσια συζήτηση που γίνεται σ’ αυτό) δεν πρέπει να καταντήσει γήπεδο (και αντίστοιχα η συζήτηση γηπεδικού επιπέδου).

ΥΓ3:Και μερικά link με σχόλια για την ημερίδα:
Πρόχειρο Τετράδιο
Νέα της Οδοντιατρικής | Dental Blog
argos.wordpress.com
Η σελίδα της ημερίδας: Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα

Ένα Σχόλιο προς “Blogers vs δημοσιογράφων”

 1. argos said

  «Η σφαιρική κάλυψη της ειδησεογραφίας και επικαιρότητας δεν μπορεί να είναι θέμα τύχης (“όλο και κάποιος θα έχει γράψει κάτι”) αλλά απαιτεί οργάνωση. Από την πηγή της ενημέρωσης μου απαιτώ να είναι παρούσα στα σημαντικά γεγονότα, δεν αρκούμαι στο να ελπίζω οτι κάποιος θα βρεθεί να με πληροφορήσει γι’ αυτά που με ενδιαφέρουν και καθορίζουν τη ζωή μου.»

  Χωρίς να διαφωνώ κατά βάση σε αυτά που λες, θα σου θυμήσω ότι η πλειοψηφία των ελληνικών μέσων δεν έχει δημοσιογράφο σε όλα τα γεγονότα και στηρίζεται κυρίως στο ΑΠΕ. Αυτό από μόνο του ακυρώνει κατά πολύ τα μέσα που δεν έχουν ρεπόρτερ στον τόπο της είδησης. Ο blogger μπορεί να μην είναι παντού αλλά την εκδήλωση που θα καλύψει θα την έχει επισκεφτεί πρώτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: